Latest News

TRX1

Lorem Ipsum, ipime düpsum.



FC Basel’de oynamış, FC Zürich’in kurucuları arasında yer almış bir İsviçreli olan Joan Gamper’in kurduğu FC Barcelona’nın mottosu “Mes Que un Club”. “Bir kulüpten ötesi” olarak çevirebileceğimiz bu söz, kulübün Katalanlar için anlamını da yansıtıyor. Franco rejiminde kulüp ne asıl armasını ne asıl adını kullanabiliyor ne de yönetimini seçebiliyordu. Camp Nou’daki maçlarsa halkın Katalanca konuşabildiği belki de tek yerdi.
Franco’nun ölümü sonrası 74’te armasına 75’te adına kavuşan kulüp, 78’de ilk kez üyelerinin oylarıyla başkanını seçebildi. Kazanan Nunez, bölgenin en büyük inşaat şirketinin sahibiydi. Zamanla kendisini o koltuğa oturtan demokrasiden pek hoşlanmamaya başladı. Hem idari hem ekonomik anlamda kulüpte şeffaflık kayboldu. Taraftarlar ve üyeler kulübün işleyişi hakkında neredeyse hiç bir şey bilmiyorlardı.
Nunez ve kurmaylarının ekonomik anlamda gözlerinin açılışı 90’ların ikinci yarısında... Özellikle Manchester United’ın işleyişi, ekipte büyük hayranlık uyandırmıştı: Sürekli akıp giden fizibilite raporları, uluslararası arenaya açılmış dev bir pazarlama ağı ve elde edilen büyük gelir… Nunez, bir parçası kulübü borsaya açmak olan Barça 2000 projesini geliştirdi. Ama yoluna mavi bir fil dikilecekti.
İdare erbabı fil
Elefant Blau(Mavi Fil) hareketi, iki avukat Joan Laporta ve Sebastia Roca önderliğinde doğdu. Nunez’in kulübü hem kötü yönettiği hem de “Mes que un club” yapan değerleri yok ettiği iddiasındaydılar. Mavi Fil; Barcelona’nın misyonunun spor olduğunu, Nunez’in seçtiği yolun buna sadece teğet geçebildiğini ve Nunez’in sporu amaç değil araç olarak kullanarak dev bir ticari makine yaratmaya çalıştığını savunuyordu. Barcelona ekonomik olarak da en güçlü olmayı hakediyordu ama bu hedefe, değerlerini çiğnemeden ulaşmalıydı.
Çabalarını güvensizlik oylamasına kadar götürmeyi başarsalar da kaybettiler. Ama aldıkları güçlü destek, Nunez’i istifaya götüren yolda ilk adım oldu. 2000’de adayları Bassat kaybetti. Başkanlığı kaptırdıkları Gaspart’ın 3 yılda 57 milyon zararla geçilen dönemi sahada da felaketti ve yollarını açtı.

trxs Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Theme images by Bim. Powered by Blogger.